Innerlijk Kind Werk

Wat is Innerlijk Kind Werk

Innerlijk Kind Werk is een methodiek die wordt ingezet om vervelende, pijnlijke en verdrietige ervaringen uit het verleden in het heden in een juiste context te zetten. We hebben deze tijd kunnen overleven dankzij verdringing en ontkenning van de behoeften. Zo kunnen we ons wijs maken dat we een gelukkige jeugd hebben gehad, dat het allemaal wel meevalt. Als we volwassen zijn, zijn de overlevingsmechanismen die we in onze jeugd hebben aangeleerd niet meer nodig en maken ze ons leven juist moeilijker en pijnlijker dan nodig is.

Wat doet Innerlijk Kind Werk

Het zorgt ervoor dat je naders kunt omgaan met de dingen die je hebt meegemaakt in de eerste jaren van je ontwikkeling. Met Innerlijk Kind Werk gaan we o.a. situaties bekijken door de ogen van het kind dat we ooit waren en door de ogen van de volwassene die we nu zijn.

Hiervoor kan ik gebruik maken van de therapie Past Reality Integration, ontwikkeld door Drs. Ingeborgh Bosch.

Hoe werkt het?

Bij onze geboorte zijn we veelal een onbeschreven blad. Dit onbeschreven blad wordt tijdens het opgroeien, vaak in de eerste kwetsbare jaren, verwond door afwijzing, verlating, misbruik, ontkenning of slecht functionerend gezinsverband. Deze verwonding in onze jeugd maakt dat we ons terugtrekken in onszelf of juist extravert worden. Als kind leren we onszelf manieren aan om met deze verwondingen om te gaan, om uiteindelijk toch te krijgen van onze ouders wat we nodig hebben om ons geliefd te voelen. Deze verwondingen van het kind leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid, onbegrip, pijn en verdriet. Op basis van deze gevoelens creëren we gedragingen die weer patronen worden in ons volwassen leven. In ons verdere leven blijven we echter reageren volgens deze patronen die toen pasten in ons leven, om het leven het hoofd te bieden. Eenmaal volwassen blijkt de eenzaamheid een scheef gegroeid ontwikkelingspatroon te worden.

Wanneer wordt Innerlijk Kind Werk ingezet?

Innerlijk Kind Werk wordt ingezet wanneer gedragingen in het nu lijken op kind reacties. Het wordt ingezet wanneer je een jeugd hebt gehad waardoor je nu gevormd bent op een manier waar je niet blij van wordt. Innerlijk Kind Werk werkt voor kleine en grote zaken. Het hoeft niet altijd intens te zijn om met Innerlijk Kind Werk te werken, het is wel altijd bevrijdend.

Mocht je hierover vragen hebben of wil je meer informatie over innerlijk kindwerk hetzij andere methoden dan kun je mij vrijblijvend bellen of mailen.