RET (Rationeel-emotieve therapie)

Woon je in Zwolle, Kampen, Hasselt of omgeving? Ben je op zoek naar een Psychodynamisch therapeut of Personal Coach, omdat je het anders wilt in je leven? Neem dan gerust contact met me op. Ik leg je graag alles uit over mijn werkwijze en kan met je bespreken of coaching of therapie iets voor jou is.

Rationeel-emotieve therapie is een van mijn methodes die ik gebruik als psychodynamisch therapeut. RET gaat ervan uit dat het verleden niet bepalend hoeft te zijn voor het heden en dat mensen, veel meer dan ze meestal denken, de keuze hebben om uit vastgeroeste patronen te stappen. Kerngedachte is: niet de problemen zelf maken het ons moeilijk, maar de manier waarop we tegen problemen aankijken. 
Bij de RET wordt gebruik gemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding. De B staat voor de bril waardoor je kijkt. De C staat voor consequentie (het gevolg). Het zijn niet de gebeurtenissen (A) in je leven die bepalen hoe je je voelt (C) maar de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aankijkt of denkt (B).
Door oefening kunnen de overtuigingen (B) worden veranderd. Je zet als het ware een andere bril op; een betere; een meer realistische of eentje die meer aansluit bij de situatie (A). Het gevolg is dat het gevoel (C) positiever wordt. RET verschilt van sommige andere benaderingen in dat het confronterend en directief kan zijn.

Wanneer je een afspraak wilt maken of vragen hebt over therapie en coaching, neem dan gerust contact met me op!

Margreet Bennen