Transactionele Analyse

De transactionele analyse kun je gebruiken om je manier van omgaan met mensen effectiever te maken. Transactionele analyse (van E. Berne) gaat ervan uit dat we vanuit drie posities of ‘zijnswijzen’ kunnen reageren op situaties en andere mensen vanuit:

  • de Ouder
  • de Volwassene
  • of het Kind

De Ouder staat voor waarden en normen. De Ouder weet wat goed en slecht is en hoe het hoort, dus kan kritisch zijn en anderen veroordelen, maar kan ook verantwoordelijkheid nemen en verzorgen.

De Volwassene vertegenwoordigt de vaardigheden die iemand tot zijn beschikking heeft. De Volwassene verwerkt informatie, onderzoekt en geeft informatie.De Volwassene kan ook informatie geven over de normen van de Ouder en de gevoelens van het Kind.

Het Kind vertegenwoordigt emoties, levensenergie, creativiteit, en kan ook afhankelijk of opstandig zijn.Het is belangrijk je te realiseren dat iedereen de drie posities in zich heeft. Je kunt zelf kiezen welke je aan het woord laat.

Het is belangrijk je te realiseren dat iedereen de drie posities in zich heeft. Je kunt zelf kiezen welke je aan het woord laat.

Mocht je hierover vragen hebben of wil je meer informatie over transactionele analyse hetzij andere methoden dan kun je mij vrijblijvend bellen of mailen.